Beter voor de mens: meer smaak en meer evenwicht

Een studie van de Universiteit Gent toont aan dat de meeste mensen te weinig omega 3-vetzuren binnenkrijgen*. Dit blijkt ook uit de Belgische Nationale Voedselconsumptiepeiling (ISP, 2016). 90% van de Belgen haalt de dagelijkse omega 3-minimumnorm van de Hoge Gezondheidsraad niet.

Omega 3-vetzuren zijn nochtans (net als omega-6 vetzuren) essentieel voor onze gezondheid. Maar ons lichaam maakt ze zelf niet aan, en dus moeten we ze uit onze voeding halen.

*Sioen et al., Lipides, 2013.

ambiance_champ colza_mieux homme_1000x600

Waar komen omega 3-vetzuren in voor?

Onverzadigde vetzuren (niet te verwarren met verzadigde!) zoals omega 3 zijn niet slecht voor de gezondheid. De Hoge Gezondheidsraad bevestigt dit ook in haar recente rapport en benadrukt het belang van een gezonde en evenwichtige voeding.

Omega 6 en omega 3 zijn twee essentiële vetzuren. Via onze voeding nemen we voldoende omega 6 in, maar omega 3 is een ander paar mouwen*. De oplossing? Gezonde voeding!

Omega 6-vetzuren zitten vooral in mais-, arachide-, zonnebloem- en sesamolie. Maar bronnen van omega 3 zijn minder courant. Je vindt deze vetzuren in lijnzaad, koolzaadolie, notenolie, sojaolie, vette vis (sardienen, haring, makreel …) en eigeel.

*Belgische Nationale voedselconsumptiepeiling (ISP, 2016).

De kip en het ei

Een Belg eet gemiddeld 235 eieren per jaar! Eieren zijn rijk aan eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. Maar vergis je niet: het ene ei is het andere niet!

De samenstelling van het kippenvoer heeft namelijk een invloed op de voedingswaarde van het eigeel. In het kader van Beter Voor Iedereen geven de boeren hun kippen een gevarieerder voer van betere kwaliteit.

De kippen eten beter, en dat is ook beter voor de mens.

oeuf_mieux homme_1000x600

Een wetenschappelijke benadering

Het initiatief Beter Voor Iedereen toont aan* dat de consumptie van producten die van nature rijk zijn aan omega 3 effectief een positief effect hebben op:

  • onze gezondheid
  • de preventie van overgewicht
  • cardiovasculaire aandoeningen
  • diabetes
  • bepaalde kankers en neurodegeneratieve aandoeningen

De gezondheidsvoordelen zijn meetbaar. Ze worden bovendien erkend door gezondheidsexperts, zoals prof. dr. ir. Stefaan De Smet van het departement Dierlijke Productie van de Universiteit Gent. Hij geeft tekst en uitleg bij de wetenschappelijke benadering van het label Beter Voor Iedereen.

Bekijk de video

*Bougnoux 1999, Leaf et al. 2003, Calder Ailhaud et al. 2012.

Waar kan je de producten Beter Voor Iedereen kopen?